Σαν σήμερα....
Γεγονότα
363: Ο Ιοβιανός ανακηρύσσεται αυτοκράτορας του ρωμαϊκού κράτους. Θα παραμείνει στο θρόνο έως τις 16 Φεβρουαρίου του 364.

1483: Ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ' ανεβαίνει στο θρόνο της Αγγλίας.
1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1788: Ο Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ ολοκληρώνει τη Συμφωνία αρ. 39 στη Βιέννη.
1797: Ο Τσαρλς Νιούμπολντ εφευρίσκει το πρώτο σιδερένιο άροτρο. Ωστόσο, αδυνατεί να το πουλήσει, καθώς οι αγρότες φοβούνται τις επιπτώσεις του μετάλλου στη γη.
1819: O νεοϋρκέζος Γουίλιαμ Κλαρκσον πατεντάρει το ποδήλατο.
1824: Δημοσιεύεται στη Γενική Μουσική Εφημερίδα της Βιέννης το τραγούδι του Φραντς Σούμπερτ «An Den Tod» («Στο Θάνατο»).
1852: Ο Ρόμπερτ Σούμαν πηγαίνει στο Γκόντεσμπεργκ για θεραπεία από την κατάθλιψη, που του προκαλεί προβλήματα στην ομιλία και το βάδισμα.
1856: Η σύνθεση του Γιόχαν Στράους υιού «Großfürstin Alexandra Waltz» («Το βαλς της αρχιπριγκίπισσας Αλεξάνδρας») κάνει πρεμιέρα στο Παβλόφσκ της Ρωσίας.
1862: «Παύσατε τας κατά των φορολογουμένων απηνείς καταδιώξεις. Μην καταπιέζητε την γεωργικής τάξιν..» αναφέρεται σε άρθρο της εφημερίδας «Εθνοφύλαξ».
1888: Ο Γιοχάνες Μπραμς βλέπει τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους υιού και γράφει ένα γράμμα γεμάτο εγκώμια για τον συνθέτη.
1894: Ο Καρλ Μπεντς πατεντάρει στις ΗΠΑ το βενζινοκίνητο αυτοκίνητο.
1896: Πυρπολείται η Μονή του Αγίου Ιωάννου στην Ανώπολη Πεδιάδος και οι μοναχοί κατασφάζονται. (Κρητική Επανάσταση του 1895)
1903: Ο ρώσος τσάρος Νικόλαος Β' απορρίπτει αίτηση του αμερικανού προέδρου Ρούσβελτ, εμμένοντας στην ίδια βάναυση συμπεριφορά προς τους Εβραίους.
1906: Ο Ούγγρος Φέρεντς Σις κερδίζει με Renault το πρώτο γκραν πρι του Λε Μαν. Η μέση ωριαία ταχύτητα που ανέπτυξε δεν ξεπέρασε τα 100 χλμ/ώρα.
1909: Ο Σάχης της Περσίας καταργεί τον εκλογικό νόμο και αθετεί τις υποσχέσεις του περί Συντάγματος.
1912: Μεταθανάτια πρεμιέρα της Συμφωνίας αρ. 9 του Γκούσταβ Μάλερ.

1919: Τυπώνεται το πρώτο φύλλο της καθημερινής εφημερίδας «New York Daily News».
1919: Ο Μπέλα Κουν πυροβολείται από στασιαστές, στο πλαίσιο συνωμοσίας για ανατροπή των Σοβιέτ της Βουδαπέστης.
1919: Η Εθνική Ελλάδας ποδοσφαίρου μετέχει στον εορτασμό για τη νίκη των Συμμάχων στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο στο Παρίσι, αγωνιζόμενη σε φιλική συνάντηση εναντίον τη Γαλλίας, από την οποία ηττάται με σκορ 11-0.
1921: Η Ελλάδα αρνείται τη μεσολάβηση στο τουρκικό ζήτημα και καταλαμβάνει το Ισμίντ στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
1924: Οι αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις εγκαταλείπουν τη Δομινικανή Δημοκρατία.
1925: Κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους η κωμωδία του Τσάρλι Τσάπλιν «Ο Χρυσοθήρας» («The Gold Rush»).
1925: Ο στρατηγός Θεόδωρος Πάγκαλος διαλύει το κοινοβούλιο και κηρύσσει τη βραχύβια δικτατορία του.
1926: Δύο σημαντικά έργα του Λέος Γιανάτσεκ κάνουν πρεμιέρα στην Πράγα: «Γλαγολιτική Λειτουργία» (Msa Glagolskaja) και «Σινφονιέτα».
1930: Το 16ο συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της ΕΣΣΔ σημαδεύεται από εκκαθαρίσεις του κόμματος από αντίθετους, ενώ ο Στάλιν, σε δεκάωρη ομιλία του, επικροτεί τα αυστηρά μέτρα για το καλό του Κ.Κ.
1932: Έντονη διαμαρτυρία των κατοίκων της Αθήνας και του Πειραιά εναντίον της Εταιρίας «Power» για την ανατίμηση του ρεύματος.
1932: Ο Σεργκέι Προκόφιεφ ταξιδεύει στο Λονδίνο για να ηχογραφήσει για πρώτη φορά έργο του και συγκεκριμένα το Κοντσέρτο αρ. 3 για πιάνο.
1932: Η Εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο συντρίβεται 7-1 από τη Γιουγκοσλαβία στο Βελιγράδι για το Βαλκανικό Κύπελλο. Τα γκολ σημειώνουν: 4' Κίτσος, 5' Τίρνανιτς, 15' Γκλίσοβιτς, 26' Ζέτσεβιτς, 51' (πέναλτι), 62' (πέναλτι) Ζίφκοβιτς, 80' Βουγιαντίνοβιτς, 84' Ζίφκοβιτς. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Λουκάς Πανουργιάς παρέταξε τους: Σκλαβούνο, Κουράντη (αρχηγό), Κ. Βικελίδη, Λέκκο, Σιδηρόπουλο, Υποφάντη, Τερεζάκη, Βάζο, Αγγελάκη, Αργυριάδη, Κίτσο.
1942: Ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο Φραγκλίνος Ρούσβελτ συμφωνούν για τη δημιουργία ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη, καθώς και για την ανάπτυξη του όπλου της ατομικής βόμβας.
1945: Ιδρύεται το Διεθνές Δικαστήριο που εδρεύει στη Χάγη
1946: Με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, ακυρώνεται το 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ και καθαιρείται η εκλεγμένη διοίκησή της.
1948: Μετά τον αποκλεισμό του Δυτικού Βερολίνου από τη Σοβιετική Ένωση, οι δυτικές δυνάμεις στήνουν αερογέφυρα στο Βερολίνο.
1948: Ο Παναθηναϊκός νικά 3-2 τον Ολυμπιακό και κατακτά το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ποδοσφαίρου.
1949: Διεξάγονται στο Βέλγιο οι πρώτες εκλογές, στις οποίες έχουν δικαίωμα ψήφου και οι γυναίκες.
1951: Πάνω από 75.000 θεατές γεμίζουν το Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου για να παρακολουθήσουν τους Harlem Globetrotters σε αγώνα επίδειξης, έναν από τους μεγαλύτερους σε προσέλευση θεατών στο μπάσκετ.
1952: Η ολυμπιακή φλόγα μεταφέρεται από την αρχαία Ολυμπία στο Ελσίνκι για την τέλεση των 15ων Ολυμπιακών Αγώνων.
1954: Η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει την κατασκευή κρατικού διυλιστηρίου πετρελαίου.
1954: Τα περισσότερα γκολ σε ματς τελικής φάσης Παγκοσμίου Κυπέλλου σημειώνονται στον αγώνα Αυστρία - Ελβετία (7-5), για την προημιτελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ελβετίας στη Λωζάνη.
1959: Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ φτάνει στην Ελλάδα για να συζητήσει το θέμα των στρατιωτικών βάσεων.
1960: Η Μαδαγασκάρη καθίσταται ανεξάρτητο κράτος.
1961: Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοψηφίσματος που διεξάγονται στο Κουβέιτ, ο λαός τάσσεται κατά των σχεδίων του Ιράκ για προσάρτηση.
1963: Ο αμερικανός πρόεδρος Κένεντι επισκέπτεται το διαιρεμένο Βερολίνο. Αρχίζει το λόγο του με την περίφημη φράση: «Ich bin ein Berliner» (Είμαι κι εγώ Βερολινέζος).
1963: Ψήφο εμπιστοσύνης δίνει η ελληνική Βουλή στην κυβέρνηση του Παναγιώτη Πιπινέλλη.
1965: Το συγκρότημα των «The Byrds» ανεβαίνει στο Νο1 του αμερικάνικου πίνακα επιτυχιών, διασκευάζοντας το τραγούδι του Μπομπ Ντίλαν «Mr Tambourine Man».
1966: Η Βασιλεία είναι το πρώτο από τα κρατίδια της Ελβετίας που δίνει δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
1968: Το νησί Ιβοζίμα, πάνω στο οποίο έγιναν μερικές από τις φονικότερες μάχες του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ανάμεσα σε Αμερικανούς και Ιάπωνες, επιστρέφει από τις ΗΠΑ στην κατοχή της Ιαπωνίας.
1968: Ο ΟΦΗ επικρατεί 3-0 του Πανελευσινιακού και ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Α' Εθνική Κατηγορία.
1971: Οι Emerson Lake and Palmer ανεβαίνουν στο Νο1 του αγγλικού πίνακα επιτυχιών με το άλμπουμ «Tarkus».
1972: Ο Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός (IRA) κηρύσσει αντάρτικο στη Βόρειο Ιρλανδία εναντίον των Άγγλων.
1973: Ο κιθαρίστας των «Rolling Stones» Κιθ Ρίτσαρντς και η φίλη του, ηθοποιός, Ανίτα Πάλενμπεργκ συλλαμβάνονται για κατοχή και χρήση ναρκωτικών.
1974: Η Λιζ Τέιλορ παίρνει το 5ο διαζύγιό της. Αυτή τη φορά χωρίζει από τον Ρίτσαρντ Μπάρτον.
1974: Σκανάρεται το πρώτο προϊόν με bar code (γραμμωτό κώδικα) στην ετικέτα του. Πρόκειται για ένα πακετάκι με τσίχλες της Wringley's.
1975: Η Σερ χωρίζει από τον Σόνι Μπόνο.
1975: Ο διεθνής ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ Γιώργος Δέδες συλλαμβάνεται για την κλοπή ενός πουλόβερ από κατάστημα ρούχων στην Αγγλία. Μολονότι φωνάζει ότι έχει γίνει παρεξήγηση, οι Βρετανοί τον κρίνουν ανεπιθύμητο στη χώρα τους, όπερ σημαίνει πως σε περίπτωση που η ΑΕΚ κληρωθεί στην Ευρώπη με αγγλική ομάδά δεν θα μπορέσει να αγωνιστεί.
1977: Ο Έλβις Πρίσλεϊ τραγουδά στην Ινδιανάπολη, στην τελευταία συναυλία της καριέρας του.
1977: Ο Στέλιος Αγγλούπας γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 60 μ. στη δισκοβολία με επίδοση 60,08 στο Στάδιο Καραϊσκάκη, εν μέσω αμφιβολιών για ελλιποβαρή δίσκο.
1978: Αυτονομιστές από την περιοχή της Βρετάνης τοποθετούν βόμβα στο παλάτι των Βερσαλλιών στη Γαλλία.
1979: Ο πρωτοπυγμάχος Μοχάμεντ Άλι εγκαταλείπει την ενεργό δράση.
1980: Η Γαλλία ανακοινώνει δοκιμή βόμβας νετρονίου.
1982: Ο τραγουδιστής των Roxy Music, Μπράιαν Φέρι, παντρεύεται το μοντέλο Λούσι Χέλμορ στο Σάσεξ της Αγγλίας. Θα αποκτήσουν τέσσερα αγόρια και θα χωρίσουν στις 31 Μαρτίου 2003.
1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ού Ευρομπάσκετ από τη Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο, δύο χρόνια μετά το χρυσό της Αθήνας.
1989: Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός Ανδρέας Παπανδρέου συναντάται με τον πρόεδρο του Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου, Χαρίλαο Φλωράκη, στην προσπάθειά του να σχηματίσει κυβέρνηση.
1989: Η Μέλανι Γκρίφιθ και ο Ντον Τζόνσον παντρεύονται για δεύτερη φορά. Αργότερα θα χωρίσουν και πάλι...
1991: Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας απορρίπτει τις διακηρύξεις ανεξαρτησίας της Σλοβενίας και της Κροατίας. Αρχίζει ο Πόλεμος των Δέκα Ημερών, που θα οδηγήσει στην απόσχιση της Σλοβενίας από την Γιουγκοσλαβία.
1992: Η γερμανική Βουλή υπερψηφίζει πρόταση που αναγνωρίζει το δικαίωμα των γυναικών να αποφασίζουν για το αν θα κάνουν έκτρωση ή όχι.
1992: Η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Δανίας νικά 2-0 τη Γερμανία και κατακτά το 9ο Κύπελλο Ευρώπης. Για να πάρουν μέρος στην τελική φάση, οι δανοί ποδοσφαιριστές επέστρεψαν από τις διακοπές τους, καταλαμβάνοντας τη θέση της Γιουγκοσλαβίας, στην οποία το Συμβούλιο Ασφαλείας επέβαλε εμπάργκο λόγω του εμφυλίου.
1992: Η Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ στη Λισαβόνα αποφασίζει να μην αναγνωρίσει τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία, αποδεχόμενη τις ελληνικές θέσεις - προτάσεις.
1993: Παντρεύονται η ηθοποιός Τζούλια Ρόμπερτς και ο τραγουδιστής της κάντρι Λάιλ Λόβετ. Θα χωρίσουν δύο χρόνια αργότερα.

1993: Δύο γυναίκες εκλέγονται βουλευτές στο Μαρόκο, οι πρώτες από την ανεξαρτησία της χώρας το 1956.
1994: Ο Γιάσερ Αραφάτ επιστρέφει στη Γάζα, έπειτα από 27 χρόνια εξορίας.
1994: Η Εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου δίνει τον δεύτερο αγώνα της για την τελική φάση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στις ΗΠΑ. Αγωνίζεται με τη Βουλγαρία, από την οποία ηττάται με 4-0. Τα γκολ σημειώνουν οι Στόιτσκοφ (5', 55'), Λέτσκοφ (65') και Μπορομίροφ (90').
1994: Μαίνονται οι μάχες σε διάφορα μέτωπα της Βοσνίας.
1995: Σημειώνεται δολοφονική απόπειρα εναντίον του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ στην Αιθιοπία.
1995: Ο Κώστας Σημίτης εκφράζει την πρόθεσή του να διεκδικήσει στο μέλλον την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.
1996: Με τιμές αρχηγού κράτους κηδεύεται στο Α' Νεκροταφείο ο ιδρυτής και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Παπανδρέου.
1997: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφαίνεται ότι ορισμένοι όροι της Πράξης για τις Τηλεπικοινωνίες του 1996, με την οποία οι ΗΠΑ επιθυμούσαν να καταστείλουν την παιδική πορνογραφία στο Internet, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.
1999: Η σκηνοθέτις Σοφία Κόπολα («Αυτόχειροι Παρθένες») παντρεύεται τον συνάδελφό της Σπάικ Τζόνζι («Στο μυαλό του Τζον Μάλκοβιτς», «Adaptation»).
1999: Εγκαινιάζεται στο Κάρντιφ της Ουαλίας το υπερσύγχρονο στάδιο Millenium, με τον αγώνα ράγκμπι Ουαλία - Νότιος Αφρική.
1999: Ο Έλτον Τζον βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τράπεζα του Λονδίνου για την εξασφάλιση ενός δανείου, ύψους 25 εκατομμυρίων λιρών, με την ενεχυρίαση των πνευματικών δικαιωμάτων των τραγουδιών του. Δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν ότι ο διάσημος άγγλος τραγουδοποιός ξοδεύει κάθε εβδομάδα το ποσό των 250.000 λιρών.
2001: Η Λένα Δανιηλίδου νικάει τη Βουλγάρα Λουμπομίρα Μπάτσεβα με 2-1 σετ και γίνεται η πρώτη Ελληνίδα τενίστρια που περνάει στον β' γύρο του Γουίμπλεντον.
2001: Ο Αρχιεπίσκοπος του Καντέρμπουρι, Τζορτζ Κάρεϊ, αρνείται στο βετεράνο ροκ σταρ (πρώην Cockney Rebel) και νυν ιερωμένο Άντριου Μπράουν να παρακολουθήσει μεταπτυχιακές θεολογικές σπουδές, επειδή ανήκει στην αίρεση των Ουνιταριανών.
2002: Μετά την Εnron έρχεται η σειρά της WorldCom, της δεύτερης μεγαλύτερης τηλεπικοινωνιακής εταιρίας των ΗΠΑ, να παραδεχτεί ότι «μαγείρεψε» τα βιβλία της, ανοίγοντας τον κύκλο ενός νέου σκανδάλου. Το νέο αυτό «κρούσμα» λογιστικών παρατυπιών καταφέρει ένα ακόμα πλήγμα στην αξιοπιστία των αμερικανικών επιχειρήσεων. Το δολάριο καλπάζει προς την απόλυτη ισοτιμία με το ευρώ.
2003: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κρίνει ότι οι νόμοι περί σοδομίας στην Πολιτεία του Τέξας είναι αντισυνταγματικοί.
2005: Η «Συμφωνία αρ. 8» του Κζίστοφ Πεντερέτσκι κάνει πρεμιέρα στο Λουξεμβούργο.
2006: Το Μαυροβούνιο γίνεται το 192ο μέλος του ΟΗΕ.
2007: Καύσωνας, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους 46,2 βαθμούς Κελσίου, πλήττει την Ελλάδα. Στο Θησείο η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει τους 44,8 βαθμούς και είναι η υψηλότερη τιμή από το 1897.
2008: Το μουσικό περιοδικό Total Guitar ανακηρύσσει τη διασκευή της Σελίν Ντιόν στο τραγούδι των AC/DC «You Shook Me All Night Long» ως τη χειρότερη όλων των εποχών.
2009: Τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοινώνουν την εξαγορά του δικτύου πρατηρίων της ΒΡ στην Ελλάδα, έναντι 359 εκατομμυρίων ευρώ.
2009: Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την απόκτηση του γάλλου επιθετικού Τζιμπρίλ Σισέ, που αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου. Ο Σισέ υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας με το «τριφύλλι», ενώ αμέσως μετά ήρθε η σειρά του 30χρονου διεθνή αμυντικού χαφ Κώστα Κατσουράνη να βάλει την υπογραφή του σε -επίσης τετραετές- συμβόλαιο με τον Παναθηναϊκό.
2009: Εκλογές στην Αλβανία. Με καταμετρημένα τα δύο τρίτα των ψήφων, ο δεξιός συνασπισμός του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα προηγείται σε αριθμό εδρών, αλλά συγκεντρώνει ελαφρώς μικρότερο ποσοστό από το συνασπισμό των Σοσιαλιστών υπό τον Έντι Ράμα (40,90% έναντι 39,97%).
2010: Τα κρουαζιερόπλοια «δένουν» στο Κατάκολο, ώστε να αποφύγουν το λιμάνι του Πειραιά και τις περιπέτειες λόγω κινητοποιήσεων. Περίπου 360 κρουαζιερόπλοια έχουν προγραμματίσει προσεγγίσεις στο λιμάνι Κατάκολο για το διάστημα από 15 Μαρτίου έως 15 Νοεμβρίου 2010, καταγράφοντας αύξηση 20% σε σύγκριση με το 2009. Υπολογίζεται ότι οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων εφέτος θα ξεπεράσουν τους 900.000 (το 2009 ήταν 740.000).
Γεννήσεις
1747: Λέοπολντ Κόζελουχ, τσέχος συνθέτης. (Θαν. 7/5/1818)

1883: Πιερ Λαβάλ, κατοχικός πρωθυπουργός της Γαλλίας, που εκτελέστηκε. (Θαν. 15/10/1945)
1892: Περλ Μπακ, αμερικανίδα συγγραφέας, βραβευμένη με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1938. («Η Μάνα») (Θαν. 6/3/1973)
1893: Μπιγκ Μπιλ Μπρούνζι, αφροαμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας των μπλουζ. (Θαν. 14/8/1958)
1898: Βίλι Μέσερσμιτ, γερμανός σχεδιαστής και μηχανικός αεροπλάνων. (Θαν. 15/9/1978)
1902: Γουίλιαμ Μπιλ Λίαρ, σχεδιαστής αεροπλάνων και ιδρυτής της εταιρίας Learjet. (Θαν. 14/5/1978)
1904: Πίτερ Λόρε, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Λάζλο Λεβενστάιν, ουγγροαμερικανός ηθοποιός, που διακρίθηκε σε ρόλους εγκληματιών. (Μ, Το Γεράκι της Μάλτας, Καζαμπλάνκα) (Θαν. 23/3/1964)

1909: Τομ Πάρκερ, αμερικανός συνταγματάρχης και μάνατζερ του Έλβις Πρίσλεϊ. (Θαν. 21/1/1997)

1933: Κλάουντιο Αμπάντο, ιταλός διευθυντής ορχήστρας.
1933: Κάρλος Μέντο, ισπανός δημοσιογράφος, συνιδρυτής της εφημερίδας El Pais. (Θαν. 23/8/2010)
1934: Ντέιβ Γκρούζιν, αμερικανός πιανίστας και συνθέτης της τζαζ.
1942: Ζιλμπέρτο Ζιλ, βραζιλιάνος μουσικός και πολιτικός.
1942: Λάρι Τέιλορ, αμερικανός μπασίστας των Canned Heat.
1955: Μικ Τζόουνς, άγγλος κιθαρίστας του συγκροτήματος «The Clash».
1956: Κρις Άιζαακ, αμερικανός συνθέτης και τραγουδιστής.
1964: Ζενκ Ζιλιάν, κινέζα, η ψηλότερη γυναίκα στον κόσμο, με ύψος 2 μέτρα και 46 εκατοστά.
1968: Πάολο Μαλντίνι, διεθνής ιταλός ποδοσφαιριστής.
1969: Κόλιν Γκρίνγουντ, άγγλος μπασίστας των Radiohead.
1971: Μαξ Μπιάτζι, ιταλός αναβάτης του MotoGP.
1972: Γιούσι Σιντέμα, φιλανδός κιθαρίστας των Lordi.
1979: Κώστας Κατοουράνης, διεθνής έλληνας ποδοσφαιριστής.
Θάνατοι

1541: Φρανθίσκο Πιθάρο, ισπανός εξερευνητής. (Γεν. 1471)
1810: Ζοζέφ Μισέλ Μονγκολφιέ, γάλλος εφευρέτης του αερόστατου, μαζί με τον αδελφό του Ζακ. (Γεν. 26/8/1740)
1836: Ρουζέ Ντε Λιλ, γάλλος αξιωματικός του μηχανικού, που έγραψε τη Μασσαλιώτιδα, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας. (Γεν. 10/5/1760)
1856: Μαξ Στίρνερ, ψευδώνυμο του Γιόχαν Κάσπαρ Σμιτ, γερμανός φιλόσοφος, από τους πατέρες του μηδενισμού, του υπαρξισμού, του μεταμοντερνισμού και του αναρχισμού. (Γεν. 25/10/1806)
1945: Νικολάι Τσερέπνιν, ρώσος συνθέτης (Γεν. 3/5/1873)
1956: Κλίφορντ Μπράουν, αμερικανός τρομπετίστας της τζαζ. (Γεν. 30/10/1930)
1957: Άλφρεντ Ντέμπλιν, γερμανός συγγραφέας. («Μπερλίνερ Αλεξάντερπλατζ») (Γεν. 10/8/1878)
1996: Βερόνικα Γκέριν, ιρλανδή δημοσιογράφος, που δολοφονήθηκε από ανθρώπους του υποκόσμου και η ζωή της έγινε ταινία. (Γεν. 5/7/1958)
2003: Στρομ Θέρμοντ, αμερικανός πολιτικός, ηγετική μορφή του συντηρητικού κινήματος στις ΗΠΑ. (Γεν. 5/12/1902)
2011: Ιωάννης Μανωλεδάκης, διακεκριμένος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου και ακαδημαίκός. (Γεν. 1937)
Διαβάστε περισσότερα: http://www.sansimera.gr/almanac/full/2606#ixzz1yuQNNhe6
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου